Pellet

Efektywne paliwo do wytwarzania ekologicznej i taniej energii cieplnej.

Co to jest pellet?

Pellet to nazwa odnawialnego paliwa stałego, które produkowane jest z odpadów pochodzenia roślinnego. Jego najpowszechniej stosowaną w branży grzewczej odmianą jest pellet drzewny – czyli granulat o jasnej barwie powstający na bazie sprasowanych pod wysokim ciśnieniem trocin. Jest to produkt standaryzowany (na opakowaniach z pelletem drzewnym podawana jest m.in. kaloryczność paliwa oraz procentowa zawartość popiołu), czyli powtarzalny, co jest istotne dla stabilnego procesu spalania.

Zalety pelletu

Dzięki swoim właściwościom pellet doskonale nadaje się jako paliwo do efektywnego, ekologicznego i taniego wytwarzania energii cieplnej. Potwierdza to jego powszechne stosowanie zwłaszcza w zimnej Skandynawii, gdzie palniki na pellet są użytkowane zarówno w gospodarstwach domowych, jak i w lokalnych ciepłowniach ogrzewających kompleksy miejskie już od lat 80 ubiegłego wieku. Pellet to również sposób na zagospodarowanie niepotrzebnych pozostałości po obróbce drewna.

Odnawialne źródło energii

Pellet uznawany jest za paliwo ekologiczne, ponieważ powstaje z odpadów poprodukcyjnych w przemyśle tartacznym i obróbki drewna oraz z porolnych resztek roślinnych. Jest to jedno z najbardziej wydajnych paliw odnawialnych.

Przyjazny dla środowiska

Ilości gazów (np. dwutlenku węgla), które emitowane są do atmosfery podczas palenia peletem, są równe gazom wchłoniętym wcześniej przez palone rośliny w procesie fotosyntezy, nie wpływają w związku z tym na zaburzenie równowagi w przyrodzie (tzw. „zerowa emisja CO2”).

Opłacalność inwestycji

W porównaniu do paliw kopalnych lub gazu, ogrzewanie pelletem może obniżyć koszty ponoszone przez gospodarstwa domowe i firmy nawet o połowę. Istotnym czynnikiem wpływającym na oszczędności jest korzystanie z wydajnych i nowoczesnych urządzeń grzewczych.

Stabilne ceny paliwa

Pellet jest powszechnie dostępnym i tanim paliwem. Ta sytuacja w ciągu najbliższych lat może ulec wyłącznie poprawie, ponieważ polscy producenci pelletu zainwestowali w infrastrukturę produkcyjną i deklarują stały wzrost podaży, która osiągnie w roku 2020 około 30 mln ton.

Wygoda w użytkowaniu

Cały proces przemiany pelletu w energię cieplną jest zautomatyzowany – począwszy od podawania paliwa, poprzez spalanie, aż po dystrybucję ciepła w sieci. Częstotliwość czyszczenia pieca i palnika zależy przede wszystkim od jakości paliwa – im lepszy pellet, tym mniej popiołu i rzadsze wizyty w kotłowni.

Łatwość magazynowania

Pellet nie jest wymagającym paliwem jeśli chodzi o składowanie – nie brudzi, nie wydziela przykrych zapachów i jest nieczuły na temperaturę. Należy jedynie zadbać, aby nie był narażony na wilgoć, co ułatwiają nam producenci, pakując go w foliowe worki po 15 lub 25 kg.

Oszczędności i bezpieczeństwo cenowe

Inwestycja w pellet może obniżyć wydatki ponoszone na ogrzewanie nawet o połowę (porównanie dotyczy w szczególności ogrzewania gazem lup paliwami stałymi, jak np. węgiel). Palniki PellasX pozwalają na bardzo efektywne spalanie pelletu (współczynnik spalania nawet do 99%), co w połączeniu z dobrym kotłem pozwala na szybszy zwrot poniesionych kosztów.

Pellet jest paliwem ogólnodostępnym, nieobciążonym akcyzą, efektywnym i tanim – z łatwością znajdziemy dużą ilość ofert w sprzedaży internetowej. Ceny pelletu nie są w żadnym stopniu zależne od globalnych wahnięć cen paliw kopalnych oraz, poprzez rodzimą produkcją, od kursów walut. W ostatnich latach polscy producenci pelletu przeznaczyli znaczne sumy na inwestycje w infrastrukturę produkcyjną tego paliwa ze względu na rosnący popyt w Polsce i innych państwach europejskich. Dlatego ryzyko nagłych, niekorzystnych zmian cenowych jest bliskie zeru.

Czy wiesz że...

Na wielkość wytworzonej energii cieplnej przez kotły ogromne znaczenie ma ich sprawność spalania. Palniki PellasX biją pod tym względem konkurencję na głowę – osiągają współczynnik spalania na poziomie 99%!

Jak wytwarzany jest pellet?

Z czego powstaje pellet

Pellet powstaje z biomasy, czyli odpadów roślinnych pozostałych po ich obróbce w przemyśle i rolnictwie. Najlepszej jakości paliwem jest pellet drzewny produkowany z trocin tartacznych oraz wiórów z drewna o niskiej zwartości żywicy i bez żadnych dodatków lepiących. Z tego powodu na pellet z reguły wybiera się takie gatunki drewna jak: sosna, świerk, brzoza, buk, klon, dąb, jodła lub wierzba. Często można spotkać się z opinią, że najlepsze są pelety o jasnej barwie, wyprodukowane z drewna sosny lub świerku. Jasny kolor informuje nas o niskiej zawartości kory w pelecie, która bywa zanieczyszczona piaskiem, a to przekłada się na większą ilość popiołu i mniejszą kaloryczność.

Jak powstaje pellet

Pellet drzewny, podobnie jak brykiety, powstaje w specjalnych urządzeniach, tzw. granulatorach mechanicznych. Urządzenia te są tak skonstruowane, aby wtłoczyć pod bardzo wysokim ciśnieniem masę drzewną w sito, które nadaje peletom charakterystyczny kształt. Dobry pellet drzewny nie zawiera żadnych dodatków chemicznych. Jedynym lepiszczem, znajdującym się w granulkach, powinny być naturalne żywice zawarte w trocinach. Proces wytwarzania peletu rozpoczyna się od sortowania surowca i rozdrobnienia go na mniejsze części. Następnie surowiec przechodzi suszenie w specjalnych suszarkach bębnowych i ponownie jest rozdrabniany. Powstała masa wytłaczana jest pod ciśnieniem, w wyniku którego powstaje granulat. Ostatnim etapem produkcji jest ochłodzenie peletu i zapakowanie w torby 15 czy też 25 kg lub w opakowania typu Big Bag o wadze około 1 tony. Pellet najczęściej produkowany jest w kształcie niewielkich wałków o średnicy od 6 do 12 mm.

Certyfikaty jakościowe pelletu

Certyfikowane pellety to gwarancja jakości towaru i wygoda użytkowania. Do 2011 roku w Europie nie istniały ujednolicone przepisy dotyczące jakości pelletów, a jedynie kraje z najbardziej rozwiniętym przemysłem drzewnym i najbardziej z najbardziej rozpowszechnionym systemem ogrzewania pelletem zdecydowały się na wprowadzenie własnych klasyfikacji.

Najlepsze właściwości gwarantują pellety oznakowane certyfikatami:

  • ÖNORM M 7135;
  • DIN 51731;
  • DIN plus;
  • SS 18 71 20 – 1 Grupa;
  • EN plus A1.

Certyfikowane pellety to gwarancja:

  • Rzeczywistej wartości opałowej;
  • Niewielkiej ilości popiołu;
  • Niższych kosztów serwisu.

Na co zwracać uwagę przy zakupie pelletu?

Przy zakupie peletu od nowego dostawcy, radzimy zakupić próbną porcję by sprawdzić jakość spalania. Duża ilość popiołu oraz powstanie żużla w kotle po spaleniu peletu może świadczyć o tym, że producent wytwarza pellet z gorszego jakościowo surowca lub dodaje do pelletu niepożądane substancje klejące.

Dobry pellet powinien być:

  • suchy (7 -12 % wilgotności);
  • sprzedawany w szczelnych workach foliowych;
  • wolny od pyłu, trocin, kory, pokruszonego peletu;
  • jednolitych wymiarów;
  • w kolorze i zapachu zbliżony do drewna.

Gdzie kupić pellet?

Rynek granulatu drzewnego w Polsce jest jeszcze dość młody, dlatego dla wygody naszych Klientów prowadzimy rejestr firm specjalizujących się w produkcji i dystrybucji pelletu na rynek Polski. Listę znajdziesz tutaj.