Pellet

Co to jest pellet?

Pellet – jest to rodzaj odnawialnego, ekologicznego paliwa stałego w postaci granulatu, powstającego ze sprasowanej pod wysokim ciśnieniem biomasy drzewnej. Spotyka się również określenia pellet na granulaty powstałe z innej biomasy roślinnej, tzw. agropellet (np. pellet ze słomy). Posiada on jednak inne właściwości energetyczne niż pellet drzewny. Zależą one od surowca z którego jest wyprodukowany.

Pellet, Pelet, Pelety, Pellets

W Polsce spotyka się wiele różnych pisowni nazwy tego paliwa. Jest ona zapożyczona od angielskiego słówka pellets, oznaczającego po prostu granulki, kulki. Precyzyjniej jest to skrót od zwrotu wood pellets – czyli granulat drzewny. Pellet może być wytwarzany z wszelakiego rodzaju biomasy drzewnej, np: resztek z produkcji drzewnej, biomasy leśnej lub z terenów przydrożnych. Głównym źródłem materiału wykorzystywanym do produkcji pelletu najwyższej jakości są trociny, zrębki czy wióry tartaczne. Pelet to wysoko energetyczne paliwo spalane w palnikach, piecach, kotłach, kominkach i innych urządzeniach grzewczych przeznaczonych do ogrzewania budynków i pomieszczeń. Stąd niektóre nazwy i określenia jak: „zielony węgiel” lub „zielona energia”. Wartość energetyczna peletu waha się w granicach: 4,6 – 5 kWh/kg, 16 -20 MJ/kg.

Cechami szczególnymi pelletu jest brak emisji szkodliwych gazów podczas spalania oraz niewielka ilość popiołu pozostała po jego spaleniu (do 1%), który dodatkowo jest doskonałym ekologicznym nawozem.

pellet

Z czego powstaje pellet?

Najlepszej jakości paliwem jest granulat drzewny – pellet, produkowany z czystych trocin tartacznych, zrębków i wiórów z drewna o niskiej zwartości żywicy, bez żadnych dodatków lepiących. Najczęściej używa się do tego drewna sosnowego, świerkowego, brzozy, buku, klonu, dębu, jodły lub wierzby. Często można spotkać opinię, że najlepsze są pelety o jasnej barwie wyprodukowane z drewna sosny lub świerku, ponieważ jasny kolor to informacja o niskiej zawartości kory w pelecie, która bywa zanieczyszczona piaskiem – a to przekłada się na większą ilość popiołu i mniejszą kaloryczność.

Agropellet a pellet

Z drugiej strony granulaty powstające z innej biomasy i odpadów produkcji rolniczej, nazywane również agropelletem, posiadają nieznaczenie gorsze właściwości energetyczne. Produkcja agropeletu nie jest też uzależniona od przemysłu drzewnego na danym terenie i jego dostępność jest znacznie bardziej powszechna. Energetyczność agropelletu waha się między 12-17 MJ/kg, a ilość popiołu po spaleniu wynosi około 3-7%, za to ich cena bywa dwukrotnie niższa od peletów drzewnych.

Przy wyborze ogrzewania tymi peletami warto również o zadbanie o większy komfort użytkowania i zakup palników z linii Revo. Palniki te posiadają zgłoszoną do urzędu patentowego przez Pellas X, obrotową komorę spalania, dzięki której ich sprawność sięga 99% i permanentnie oczyszczają się z popiołu.

Jak powstaje pellet ?

Pellet drzewny podobnie jak brykiety powstaje w specjalnych urządzeniach – granulatorach mechanicznych, w procesie wytłaczania masy drzewnej pod olbrzymim ciśnieniem. Dobry pellet drzewny nie zawiera żadnych dodatków chemicznych. Jedynym lepiszczem znajdującym się w granulkach powinny być naturalne żywice zawarte w trocinach. Proces wytwarzanie peletu rozpoczyna się od sortowania surowca i rozdrobnienia go na mniejsze części. Następnie surowiec przechodzi suszenie w specjalnych suszarkach bębnowych i ponownie jest rozdrabniany. Powstała masa wytłaczana jest pod ciśnieniem, w wyniku którego powstaje granulat. Ostatnim etapem produkcji jest ochłodzenie peletu i zapakowanie w torby 15 lub 25 kg oraz w opakowania typu Big Bag o wadze około 1 tony. Pellet najczęściej produkowany jest w postaci walca o średnicy od 6 do 12 mm.

produkcja-peletu

Energia odnawialna – przyjazna środowisku. Bez szkody dla przyrody

Podczas spalania pelletu i agropelletu nie wydzielają się szkodliwe dla przyrody gazy z zawartością siarki, chloru czy rtęci. Wydziela się CO₂ – gaz przyswajalny przez rośliny zielone, one z kolei produkują życiodajny tlen. Powstaje w ten sposób zamknięte koło biologiczne.

W Polsce z myślą o produkcji agropelletu powstają już plantacje roślin energetycznych, takich jak wierzba, róża, malwa, trzcina. Rośliny te charakteryzują się wielkimi przyrostami masy zielonej, którą po ścięciu przerabia się na agro pellet.

zielona-energia

Dlaczego pellet?

Kalorie potrzebne do ogrzania domu w przypadku pelletu są o połowę tańsze od uzyskanych z oleju opałowego i o około 40% tańsze od gazu.

DLATEGO:
Ogrzewając swój dom granulatem drzewnym pellet – chronisz środowisko i oszczędzasz własne pieniądze.

Słowem :
PELLET = WIĘCEJ ZDROWIA I PIENIĘDZY dla Ciebie, czyli : CZYSTA ENERGIA – CZYSTY ZYSK

Pellet sprzedawany jest w workach 15kg, 20kg, 25kg, Big Bag 1000kg oraz luzem.

UWAGA:
Ceny powyższe są cenami orientacyjnymi. W sprawie cen należy kontaktować się z producentami lub handlowcami.

Na co zwracać uwagę przy zakupie pelletu.

Przy zakupie peletu od nowego dostawcy, radzimy zakupić próbną porcję aby sprawdzić jak się spala. Duża ilość popiołu oraz powstanie żużla w kotle po spaleniu peletu może świadczyć o tym, że producent wytwarza pellet z gorszego jakościowo surowca i musi np. dodawać do pelletu niepożądanych substancji klejących.

Pellet powinien być:

  • suchy (7 -12 % wilgotności)
  • sprzedawany w szczelnych workach foliowych
  • wolny od pyłu, trocin, kory ani pokruszonego peletu
  • jednolitych wymiarów
  • w kolorze i zapachu zbliżonym do drewna

Pelet o średnicy 6 – 8 mm zalecany jest do mniejszych urządzeń grzewczych, a o średnicy 8 – 12 mm do palników większych i przemysłowych.

Certyfikaty jakościowe pelletu

Certyfikowane pellety to gwarancja jakości towaru i wygoda użytkowania. Do 2011 roku w Europie nie istniały ujednolicone przepisy dotyczące jakości pelletów, a jedynie kraje z najbardziej rozwiniętym przemysłem drzewnym i najbardziej z najbardziej rozpowszechnionym systemem ogrzewania pelletem zdecydowały się na wprowadzenie własnych klasyfikacji. Najlepsze właściwości gwarantują pelety oznakowane certyfikatami:

certyfikaty-pelletu-din-plus-onorm-en-plus

  • ÖNORM M 7135
  • DIN 51731
  • DIN plus
  • SS 18 71 20 – 1 Grupa
  • EN plus A1

Porównanie norm certyfikatów peletu

wybrane wartości z certyfikatów

 

Kryteria pelletu Jednostki ÖNORM M 7135 DIN 51731 DIN plus SS 18 71 20 EN plus A1
Wartość opałowa (Q) MJ/kg >18 17,5 16,5≤ Q ≤19 ≥16,9 16,5≤ Q ≤19
Wilgotność % <10 <12 ≤10 <10 ≤10
Popiół % <0,5 <1,50 ≤0,7 <0,07 ≤0,7
Średnica (r) mm 4≤ r ≤10 4≤ r ≤10 6±1; 8±1 4≤ r ≤10 6±1; 8±1
Długość (a) mm 5 x r <50 3,15≤ a ≤40 4 x r 3,15≤ a ≤40

 

Dobre certyfikowane pellety są droższe, ale dają gwarancję:

  • rzeczywistej wartości opałowej peletu
  • niewielkiej ilości popiołu, rzadszej potrzeby jego usuwania i czyszczenia urządzeń
  • niższych kosztów serwisu.

 

Gdzie kupić pellet?

Rynek granulatu drzewnego w Polsce jest jeszcze dość młody, dlatego dla Państwa wygody prowadzimy rejestr firm specjalizujących się w produkcji pelletu i dystrybucji na rynku Polskim.

Zobacz: Producenci pelletu